Fremtidens boliger og liv på Kellersvej, Beskyttede boliger
Fremtidens boliger og liv på Kellersvej,
Beskyttede boliger
Projekt:
Status:
Arkitekt:
Ingeniør:
Landskab:
Fremtidens boliger og liv på Kellersvej
Konkurrenceforslag
MIKKELSEN ARKITEKTER A/S, NORD Architects
Steensen Varming og Stokvad Rådgivende Ingeniører.
Schulze+Grassov
Mikkelsen Arkitekter udarbejdede konkurrenceforslaget til ’Fremtidens boliger og liv på Kellersvej’ i samarbejde med NORD Architects, Schulze+Grassov, Steensen Varming og Stokvad Rådgivende Ingeniører.
På Kellersvej i Gladsaxe Kommune skal der bygges et boligområde for udviklingshæmmede, som tager hensyn til deres særlige behov, og samtidig giver dem mulighed for at leve et godt og værdigt liv. Der skal etableres 78 nye boliger og 18-20 boliger i eksisterende bygninger. Derudover skal en del af de eksisterende bygninger indrettes til fælles boligareal, aktivitets- og samværstilbud, personalearealer og servicearealer.
Botilbuddet skal fremstå som en tryg landsbylignende by i byen i grønne omgivelser, hvor beboerne både har gode muligheder for socialt samvær og for privatliv og selvstændighed. Der skal være en stor variation af aktivitetstilbud, og området skal fremstå spændende med smukke omgivelser og være attraktivt for både beboerne, brugerne, deres pårørende og personalet. Arkitekturen er udformet på en sådan måde, at omgivelserne visuelt giver en bolig- frem for institutionsfornemmelse, for at beboerne kan føle sig hjemme. Kellersvej-området består af ældre bygninger og grønne områder og minder om en lille landsby. Det er den stemning, man ønsker at fremhæve, og at nedtone generne fra de støjende trafikerede veje.
De enkelte boliger orienterer sig mod syd, øst eller vest og vender mod byen eller naturen og har et forareal, som fungerer som privat område. Boligfacaden har et udhæng, som skærmer mod vejr og støj og er samtidig med til at skabe privatliv. Boligerne er placeret i naboenheder, der består af 6-7 boliger. Der er anvendt træmaterialer i boliger og fællesarealer, da træ giver en stemning af hjemlighed og tryghed. Indgangene til fællesarealerne har tagbokse, som skaber et varieret taglandskab, og kan både anvendes til solceller, udluftning, ovenlys, begrønning og teknik, og gør det samtidig nemt for beboerne at finde vej.
Der bliver oprettet fælles terrasser og bevægelsesarealer, hvor beboerne kan være en del af det sociale samvær, ligesom der også vil være mindre lokale pladser og gader uden biltrafik, hvor beboerne trygt vil kunne færdes. Derudover vil der også være et samlingssted for bebyggelsen, som vil indeholde fællessal, fælleshus, administration og en café. Personalefaciliteterne er placeret således, at beboerne kan føle nærhed til personalet, men samtidig bevare følelsen af privatliv. Ved at sikre gode oversigtsforhold, overskuelige arbejdsgange og korte afstande gives personalet gode arbejdsbetingelser.