Rambøll Head Office, Ørestad

Rambøll Head Office, Ørestad


Projekt
Rambøll Head Office, Ørestad

Bygherre
Rambøll og SEB

Areal
40.000 m2

Status
Udført 2010

Arkitekt
MIKKELSEN ARKITEKTER A/S

Landskab
Schønherr Landskabsarkitekter

Ingeniør
Rambøll, Ramboll Whitybird

Priser
DGNB Bronze-certifikat


Rambøll Head Office (RHO) i Ørestad er et af de største, og mest ambitiøse bæredygtige danske domicilbyggerier. Huset er på 40.000 m2, med plads til 1800 arbejdspladser, og samler de danske Rambøll-selskaber under ét tag.

MIKKELSEN ARKITEKTER har projekteret domicilet ned til mindste detalje, designet til at understøtte virksomhedens visioner om udvikling, samarbejde og vidensdeling, med stor opmærksomhed på at rum er et redskab til bedre performance. Til organisationen udarbejdedes et ideoplæg med en klar målsætning om at opnå større samarbejde mellem discipliner der traditionelt har været opdelt i siloer, gennem et hus der var struktureret omkring formelle møderum, og uformelle mødesteder. MIKKELSEN ARKITEKTER stod for denne procesrådgivning.

Disse visioner er omsat i et arkitektonisk hovedgreb der er inspireret af Barcelonas livlige handelsstrøg, ”La Rambla”, her et atrium. Atriummet samler hele huset både horisontalt og vertikalt via indskudte dæk og balkoner, og leder som en stor ”bevægelsesmaskine” medarbejdere og besøgende frit rundt mellem de otte etager.

Der er lagt stor vægt på at arbejde med de akustiske forhold. At skabe en klar overgang fra de sociale fællesarealer, til de rolige kontorområder. Medarbejderne sidder i mindre lommer tilbagetrukket fra husets aktive flow, placeret ved facaderne så alle har udsigt og dagslys.

I domicilets stueetage har MIKKELSEN ARKITEKTER anlagt et stort centralt møde og konferencecenter der kan fungere selvstændigt og uafhængigt af husets øvrige aktiviteter. Møde- og konferencecenteret ligger i forbindelse med kantine, cafe og foyer og rummer et auditorium/sal med plads til ca. 150 personer. Salen er akustikreguleret efter tidssvarende principper.

Eksterne akustikregulerende møderum er fordelt i stueplan og på etager for at opnå interaktion mellem besøgende. Mindre interne akustikregulerende møderum/stillerum er udlagt på de enkelte etager.

En stor 250 m lang sammenhængende dobbelt glasfacade skaber på en gang en overordnet og sammenhængende arkitektonisk identitet mod byen – og løser samtidig den akustiske udfordring ligesom den beskytter solafskærmningen mod vest. Facaderne mod gårdrummet er skalamæssigt mere opbrudte, og forholder sig til det mindre uderum.

Det arkitektoniske koncept integrerer tekniske og bæredygtige strategier hvor især fokus på udnyttelse af dagslys har været styrende for bygningens udformning. Af bæredygtige tiltag i øvrigt kan nævnes grundvandskøleanlægget, der med rør fra 100 meters dybde og opbevaring af termisk energi, dagligt sikrer køling af hele bygningen så brug af aircondition reduceres med op til 85%. Regnvand samles op til toiletskyl. Det elektriske lys reguleres efter styrken af dagslyset. En dobbelt glasfacade mod motorvejen reducerer støj og giver ekstra isolering. Affaldssortering sikrer affald til biogasproduktion. Og et ventilationssystem i atriummet genbruger varmen i luften om vinteren. Om sommeren ledes varm luft ud gennem åbninger i taget.

Hovedsædet var shortlistet, som en af 5 i verden, i opløbet om World Architecture News Award 2010 hvor bygningen blev fremhævet for at være særlig helhedsorienteret, åben og fleksibel. Hovedsædet er derudover blevet Eco-certificeret som den første større bygning efter den nyeste DGNB certificeringsordning – en certificering der i højere grad end f.eks. LEED og BREEAM certificering lægger vægt på de arkitektoniske og sociale aspekter af bæredygtighed.

Hovedsædet indgår i forskningsarbejde i samarbejde med Harvard University som snarest vil udgives i bogform.

 

Lignende projekter

Previous
Previous

Det humanistiske fakultetsbibliotek, Københavns Universitet

Next
Next

ATP, Udbetaling Danmark, Vordingborg