Kedelhuset, Dansehallerne, Carlsberg Byen
Kedelhuset, Dansehallerne, Carlsberg Byen
Projekt
Kedelhuset, Dansehallerne, Carlsberg Byen
Bygherre
Bygningsfonden Kedelhuset
Areal
4.500 m2
Status
Udført 2024
Arkitekt
MIKKELSEN ARKITEKTER A/S
Ingeniør
VITA ingeniører
Fotograf
Adam Mørk
BEVÆGELSE SKABER LIV
Kedelhuset er oprindeligt tegnet af arkitekt Carl Harild og opført i perioden 1925-1928 og anses som et af samtidens stærkeste eksempler på funktionel industriarkitektur. Bygningen er opført til produktion af varmt vand til ølbrygning og til energiforsyning. Bygningen, som nu er fredet, bestod primært af den store Kedelhal på 1.sal, hvor de enorme kedler oprindeligt var placeret og en stueetage, hvor der tappedes vand og slagger fra de kulfyrede anlæg.
Mikkelsen Arkitekter har forestået transformationen af Kedelhuset til Dansehallernes nye nationale center for samtidsdans og koreografi.
Vores transformationsstrategi har i høj grad været at respektere og iscenesætte de eksisterende bevaringsværdier og hvor nye tilføjelser går i dialog med de historiske rammer så nyt og gammelt gensidigt forstærker hinanden.
Stueetagen er disponeret med dansestudier, omklædningsrum, værksteder mv. omkring en centralt beliggende foyer og bar.
Nye tilføjelser er udformet som nyfortolkninger af bygningens oprindelige elementer. Således er den nye store boks i Kedelhallen, der rummer en black- box scene, back-stage, foyer mv. udformet meget industrielt med reference til de enorme industrikedler, der tidligere stod i hallen.
Boksen er beklædt med industrielle perforerede sinusplader i rå aluminium med bagvedliggende akustisk absorberende mineraluld eller partier med glas. På den måde varierer boksens transparens, der tilsammen med oplukkelige partier understøtter det maskinelle udtryk.
Bølgeformen henter inspiration i teaterverdenens scenetæppe og taler formmæssigt sammen med de høje draperede gardiner som på én gang kan mørklægge de store facadevinduer og indgår i den samlede akustiske regulering af hallen.
Foyerområdet i boksen kan via store lydisolerende pinolhængte døre åbnes op mod hallen som indrettes til en multifunktionel sal, hvor hallens arkitektur bliver en del af forestillingen.
Boksens front mod salen rummer en tilskuer teleskoptribune, der via store foldedøre kan skjules i en niche. Boksen kan således fremstå homogen og neutral i scenerummet, hvis forestillingen ønsker dette.
Over foyeren findes endnu et studie som åbner sig op mod den store hal. Studiet anvendes bl.a. til skoleklasser, der kommer for at lære dansens verden at kende.
Her får de direkte indblik i kunstnernes og sceneteknikernes forberedelser til aftenens forestilling i hallen.
På taget af boksen findes et åbent multianvendeligt tagstudie, hvorfra der er frit udsyn over hallen.
Trapper og en del inventar er udført i glødestål i samspil med de eksisterende gangbroer i sort jern, hvorfra man kunne sevicere de store kedler og som nu kan benuyttes af sceneteknikere og kunstnere.
Sceneteknikken i hallen er ophængt nogle genetablerede løbekranspor, der tidligere anvendtes til at fragte maskiner gennem hallen, og følger således bygningens egen historiske logik.
De midterste sektioner af hallens tagkonstruktion var oprindeligt en uisoleret bræddebeklædt tømmerkonstruktion. Tagbrædderne var beklædt indvendigt med en dækliste over bræddesamlingerne som en 1 på 2 beklædning.
Tagfladerne er nu efterisoleret indefra og afsluttet med en akustisk dæmpende mineraluld, hvorpå der er monteret nye dæklister, så loftet ligner det oprindelige træloft. På den måde har vi fået ca. 850 m2 ”usynlig” akustisk regulering.
Den nederste tagflade i hver side er insitu beton, som nu er eftersioleret udefra så oplevelsen af bræddeforskallingen bevares.
I stuetagen er akustikreguleringen udformet som nedforskallede akustikflåder friholdt fra søjler og bjælker så oplevelsen af bræddeforskallingen bevares
Installationer er synlige som det oprindeligt også var tilfældet i den tidligere produktionsbygning.
Med kedelhusets centrale placering og nærhed til offentlig transport bliver Dansehallerne en synlig og let tilgængelig kulturinstitution, der aktivt vil indgå i byens pulserende liv.
Lignende projekter