Det humanistiske fakultetsbibliotek, Københavns Universitet

Det humanistiske fakultetsbibliotek, Københavns Universitet - Magasin og publikumsfaciliteter


Projekt
Det Humanistiske Fakultetsbibliotek

Bygherre
Kulturministeriet / Det Kongelige Bibliotek

Areal
13.300 m2

Status
Opført 2008

Arkitekt
MIKKELSEN ARKITEKTER A/S

Landskab
Sven Kierkegaard

Ingeniør
Rambøll

Entreprenør
Facadeentreprenør HSHansen A/S

Fotograf
Adam Mørk

Priser
G-Mark Award for Good Design


Det Humanistiske Fakultetsbibliotek – en del af Det Kongelige Bibliotek

Det Humanistiske Fakultetsbibliotek er med sine 500 læsepladser, og nogle af Det Kongelige Biblioteks mest avancerede magasiner, et vitalt omdrejningspunkt for Københavns Universitets nye campusområde på Amager.

Bygningen rummer arealer af vidt forskellig natur: Lukkede klimatiserede magasiner som ikke tåler dagslys. Åbne arealer for læsepladser og kontorer, der alle er dagslyskrævende.

Det arkitektoniske koncept integrerer principielt to forskellige ventilerede facadeløsninger som bedst muligt sikrer stabil temperatur og fugtighed i magasinerne – og optimale dagslysforhold for studie- og arbejdspladser. De transparente facader i bygningen skaber visuel kontakt til resten af KUA. Samtidig sikrer de, at lyset kan trænge helt ind i bygningen. Facadens to lag har integrerede persienner, der reflekterer uønsket solvarme ud og filtrerer dagslys ind i bygningen. Ventilationsluften trækkes ud gennem facademellemrummet, og på den måde fjernes solvarme, inden den når at påvirke rummet, ligesom generende kuldestråling om vinteren mindskes ved forvarmning i facaden. Til sammen sikrer facadeløsningen et godt indeklima med maksimal dagslysudnyttelse.

 

Ønsket om at skabe en optimal bygning for brugerne har været drivende gennem hele designprocessen. Tegnestuen har sammen med en brugergruppe bestående af medarbejdere fra Det Kongelige Bibliotek analyseret funktioner og arbejdsprocesser, og på baggrund heraf udviklet designløsninger der bedst muligt understøtter behovene for både ansatte og studerende.

Resultatet er et hus med fokus på fleksibilitet, enkelhed og overskuelighed. De tre åbne etager er indrettet med gradueret støjniveau fra sociale lounge- og cafeområder, over læsepladser for studiegrupper til stillezoner med ro til individuelt studie. Ved indgangen i stueetagen mødes de besøgende af den bemandede informationsdisk. Her er også lounge og café med mulighed for ophold og samvær. Første sal er indrettet til studieområde, hvor der kan føres dæmpede samtaler, mens anden sal er læsesal.

Udover studie- og læsefaciliteter rummer fakultetsbiblioteket tre store magasiner til Det Kongelige Biblioteks bøger og arkivmateriale. Det største magasin, der er en del af byggeriets første etape opført i 1998, rummer 45 hyldekilometer. Med den anden etape tilføjes yderligere to magasiner der tilsammen kan rumme 28 hyldekilometer under særdeles gode temperatur- og fugtregulerede opbevaringsforhold. Bl.a. en afdeling med en temperatur på 2o C til særligt følsomt av-materiale i kompakt reoler.

Den slanke søjlekonstruktion er udsmykket af Vibeke Mencke Nielsen og er ikke kun til pynt – den skjuler nemlig også en del af bygningens ventilationsanlæg.

Med indvielsen af fakultetsbiblioteket færdiggøres en langsigtet plan iværksat af Kulturministeriet i 1989. Projektet gjorde sig allerede internationalt bemærket da det modtog den prestigefyldte japanske G-mark Award for byggeriets første etape. Indvielsen af anden etape fuldender Kulturministeriets plan og indfrier ambitionen om at skabe et kombineret biblioteks- og magasinbyggeri af høj arkitektonisk kvalitet.

 
 

Lignende projekter

Previous
Previous

Transformation og tilbygning, Købmagergade 31, København

Next
Next

Rambøll Head Office, Ørestad