Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC), Herlev Hospital
Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC), Herlev Hospital
Projekt
Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC), Herlev Hospital
Bygherre
Region Hovedstaden
Areal
24.000m2 i tre etager, med p-kælder
Status
Udført 2021
Arkitekt
MIKKELSEN ARKITEKTER A/S og Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Landskab
STED
Ingeniør
COWI
Fotograf
Rasmus Hjortshøj/Coast Studio
Sjavit Maestro
Priser
MIPIM: Best Healthcare Development Nominee (2022),
Architizer A+ Popular Choice Award: Hospital & Healthcare Centers (2022),
Danish Tyndpladeprisen: Erhverv (2022),
Archello Jury Winner: Healthcare Building of the Year (2023)
Archello Public Vote: Healthcare Building of the Year (2023)
ArchDaily Building of the Year, Healthcare (2024)
Steno Diabetes Center Copenhagen er Region Hovedstadens nye diabetescenter, som behandler op til 13.000 patienter årligt, børn og voksne.
Arkitekturen understøtter visionen for Steno Diabetes Center Copenhagen som Nordeuropas største og mest moderne diabetescenter, der tilbyder patientbehandling og forskning i verdensklasse.
Når arkitektur understøtter sundhed
Når man træder ind i SDCC, er det som at træde ind i et stort landskab – bygningen og landskabet både ude og inde er vævet tæt sammen og skaber en stimulerende helhed. I denne symbiose mellem landskab og bygning skabes en sundhedsfremmende arkitektur, der også indbyder til bevægelse. Det er arkitekturens enkle karakter og samhørigheden med naturen, der gør SDCC til et helt specielt sted.
Tematikker i fællesområder
Fællesområdet er indrettet for patienter, pårørende og personale. Områdets aktiviteter organiseres omkring mindre lokale torve, der hver danner rammen om centrets centrale temaer: kost, motion, og ny viden.
Kosttorvet ligger ved cafeen og FoodLab. Herfra er der adgang til Skovbrynet – den spiselige have. Motionstorvet ligger ved motions- og træningsrummet og med adgang til Højen – den aktive have. Videnstorvet ligger ved møde og konferencelokalerne og med adgang til Lysningen - den stille have. Infotorvet har showroom og udstilling og adgang til Højskoven - den legende have.
Sanselige materialer
Årstidernes skiften skaber en smuk variation i løbet af året. Om vinteren vil sneen skabe kontrast til bygningens varme indre. Og om sommeren vil beplantningens skiftende farvespil give bygningen et oplevelsesrigt og forskelligartet indre. Huset tilstræber at hospitalsfornemmelsen videst muligt er fraværende, og at naturlige materialer dominerer – trægulve, trælofter og grønne gårde, som næsten søger ind i bygningen, understøtter et velfungerende indeklima, en stoflig kvalitet, hjemlig tekstur og nordisk atmosfære. Alt med det formål at patienter har lyst til at opholde sig i SDCC, fortsætte deres behandling, lære om mulige livsstilsændringer, udvide deres netværk.
Lignende projekter