Laboratorie- og Logistikbygning, Bispebjerg Hospital, København
Laboratorie- og Logistikbygning,
Bispebjerg Hospital, København
Projekt
Laboratorie- og Logistikbygning, Bispebjerg Hospital
Bygherre
Region Hovedstaden
Areal
9.500 m2
Status
Udført 2018
Arkitekt
MIKKELSEN ARKITEKTER A/S, EYP
Ingeniør
Niras
Entreprenør
Aarsleff
Fotograf
Hampus Berndtson
Forskning i verdensklasse – innovativ og respektfuld arkitektur i fredede omgivelser
Laboratorie- og Logistikbygningen på Bispebjerg Hospital er en moderne forskningsbygning, der med ’state of the art’ laboratorier sætter nye standarter for forskningen i Region Hovedstaden. Bygningen er døgnåben, huser regionens blodprøvningscenter og er det første vigtige skridt i realiseringen af en omfattende udbygningsplan for Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.
Topmoderne Laboratorier
Laboratorie- og Logistikbygningen huser 9.500 m² fælles forskningsfaciliteter, herunder testrum, laboratorier og forskningsfaciliteter til alle forskningsområder på Bispebjerg Hospital. Bygningen rummer også forskerkontorer samt varegård med tilhørende logistik- og lagerfunktioner. Der er indenfor forskningsmiljøets rammer skabt mulighed for etablering af differentierede sikkerheds- og GMO, samt renhedsklasser.
Den sociale trappe
Bygningens centrale fordelingsrum er udformet ud fra ønsket om at opnå synlighed og samspil mellem ude og inde – mellem den ny bygning, landskabet og Martin Nyrups respekterede ”helende arkitektur”. Den brede trappe, der snor sig op igennem bygningens midte, fungerer som en livgivende rygrad og et socialt bevægelsesrum, der skaber sammenhæng og overblik. Rummet med den uformelle karakter og det generøse dagslys formidler naturligt adgang til de enkelte forskningsenheder og tilbyder samtidig udsigt, ’lommer’ for ophold og mindre møder.
Dialog med fredet arkitektur
Det er en særlig udfordring at bygge nyt i en fredet kontekst. Den nye Laboratorie – og Logistikbygning indgår i et tæt samspil med Martin Nyrops fredede bygninger fra 1913. Den nye bygnings skalamæssigt nedbrudte og præcise geometri respekterer samt er i dialog med Martin Nyrups arkitektur. Facadernes relief, skarphed og særlige materialemæssige karakter er udtrykt gennem voksbehandlede anodiserede aluminiums overflader i varierende varme toner, som respektfuldt, i et nutidigt formsprog, byder Martin Nyrups arkitektur op til dans.
Facaderne er udformet med bevægelige skodder i et integreret dynamisk solafskærmningssystem. En fremtidssikret løsning, der skaber optimale dagslysforhold for forskere og laboratorier.
Et vitalt og innovativt sundhedsmiljø
Bygningen har en servicerende og udadvendt funktion, hvor dens forskellige aktiviteter, herunder også forskning, synliggøres gennem store glaspartier, hvilket bidrager til oplevelsen af et levende og aktivt miljø. Bygningen er aktiv på alle tidspunkter af døgnet og bidrager til områdets kernefortælling om et vitalt og innovativt sundhedsmiljø.
Se mere på Region Hovedstadens hjemmeside her.
Lignende projekter